În ziua de 9 mai 2020 a avut loc în satul Adjudu Vechi, Municipiul Adjud, judetul Vrancea, cea de-a 5-a editie a Maratonului Independentei. Primele 3 editii au avut loc la Bucuresti, iar editia a 4-a la Calafat. Cursa s-a desfasurat în curtea si gradina casei parintesti. Am fost singurul participant în proba de maraton. Spre deosebire de Maratonul Siretului, am introdus la acest maraton si o cursa populara, la care au alergat 8 vecini, din stânga si din dreapta casei mele, fiecare finalizand proba in curtile si gradinile proprii. A fost o cursa Din dragoste pentru România si istoria ei, aducand respectul nostru pentru eroii care s-au jerfit în anii 1877 si 1878 pentru Independenta României. Pe 9 mai 1877, s-a citit în Parlament declaratia de Independenta, iar pe 10 mai Regele Carol I, a semnat aceasta declaratie. În fiecare an pe 10 mai se sarbatoreste în România si Ziua Regalitatii. De asemenea, tot pe 9 mai se sarbatoreste Ziua Europei, si tot in aceasta zi, in anul 1945, s-a incheiat cel de-al doilea razboi mondial. Tot pe 9 mai, în anul 1925 s-a nascut mama mea. A fost un moment emotionant pentru mine si vecinii mei, sa aducem un omagiu acestor zile. Înainte de start am pastrat un moment de reculegere pentru eroii Armatei Romane, pentru maratonistii care nu mai sunt si un moment de reculegere în amintirea prietenului meu bulgar, Stanislav Goranov Georgiev organizatorul Maratonului Prieteniei, de la Plevna, din Bulgaria, unde odihnesc peste 1700 de ostasi romani, acestia aflandu-se în Mausoleul Eroilor, locul de start al Maratonului. Pregatirea pentru Maratonul Independentei a început, ca si la Maratonul Siretului, cu un antrenament al fostilor mei colegi, piloti din Fortele Aeriene, care au zburat pe deasupra locului de desfasurare a Maratonului Independentei, unde flutura drapelul României si steaguri ale istoriei Romaniei. Startul a fost dat telefonic de la Bruxelles, de catre Domnul Ministru Mihnea Ioan Motoc, fost Ministru al Apararii Nationale, care a facut o prezentare a cadrului istoric in care se desfasoara Maratonul Independentei. Ne-am amintit impreuna ca acest maraton s-a nascut in cadrul festivitatii in care domnul ministru mi-a acordat Emblema de Merit a Ministerului Apararii Nationale.
https://www.ilierosu.ro/…/emblema-de-merit-partener-pentru…/
Inainte de start s-a intonat Imnul Romaniei, pe o inregistrare audio, a doamnei Domnica Sorescu-Voicu, castigatoare a Crizantemei de Aur. La start au fluturat mai multe drapele, pe care eu le-am fluturat in maratoane: steagul dacilor, steagul lui Stefan Cel Mare, steagul lui Mihai Viteazul, steagul lui Alexandru Ioan Cuza, steagul Regelui Ferdinand, steagul Uniunii Europene, drapelul Romaniei, steagul NATO, steagurile de Reprezentare ale SMG, SMFT, SMFA si SMFN. Pe traseu au fluturat steagurile a 30 de tari si alte drapele de organizatii interne si internationale, pe care eu le-am fluturat in maratoane in semn de prietenie si pace, alaturi de drapelul Romaniei. Am alergat acest maraton cu drapelele Romaniei si Uniunii Europene, cu un steag al Regelui Carol I si cu steagul dacilor. Multumesc domnului Vlad Lucian Arhire de la TVR si domnului Robert Romila, corespondent TVR, care au mediatizat evenimentul.
Eroii acestei zile au fost vecinii mei care au alergat prin gradinile lor, transformand Maratonul Independentei intr-o mare sarbatoare. Tanti Sofia – 85 de ani si Tanti Aurica – 75 de ani, au fost cele mai in varsta participante. Vecinele mele au fost insotite in cursa de copiii lor, nepoti si de animalele din curte. Viorica a alergat impreuna cu o mieluta, care a zburdat tot timpul pe ritmurile Melodiei Drum bun, drum bun, toba bate, care a rasunat timp de 6 ore in gradinile noastre. La festivitatea de premiere, diplomele si medaliile au fost acordate peste gard.