Maratonul Zapezii Rasnov 15.02.2020 Editia a 9-a la final

In ziua de 15.02.2020 Asociatia Club Sportiv Eco-Alpin, in parteneriat cu Primaria Orasului Rasnov, Consiliul Judetean Brasov si Institutia Prefectului Judetul Brasov, a organizat in orasul Rasnov cea de-a noua editie a “Maratonul Zapezii Rasnov 2020 – Memorial Colonel Aurel Cristea si Colonel Mihail Szabo”.

Partenerii Maratonului Zapezii au fost: Isostar Romania, Artsport.ro, DJST Brasov, Cabinetul de Medicina Elena-Lacramioara Cristea, ARPIA, AORR, .


Maratonul face parte dintr-un ciclu de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, pe care maratonistii din Romania le alearga anual prin cele mai incarcate locuri de istorie ale Romaniei, transmitand in randul tinerilor respect si recunostinta pentru inaintasii nostri.

Visul maratonistului de a alerga un maraton in Antarctica a devenit pentru a noua oara mai usor de indeplinit, pentru ca am adus simbolic Antarctica, la noi acasa, in una dintre cele mai frumoase zone din Romania, Rasnov.
“Maratonul Zapezii Rasnov 2020” este un eveniment unic in Romania si in Europa, fiind o proba a curajului, desfasurata in conditii de iarna, la temperaturi negative si pe zapada, punand la mare incercare rezistenta concurentilor. Locul de desfasurare al competitiei a fost zona istorica si turistica a Rasnovului, intr-un cadru natural unic, in care au putut fi admirate din alergare, Centrul istoric al Orasului Rasnov, Cetatea Medievala Rasnov, Complexul National de Sarituri, Valea Glajeriei, Cabana Himalaya, cat si masivele muntoase Piatra Craiului, Postavarul, Magura Codlei, Parcul Natural Bucegi.

Aceasta editie a avut un caracter simbolic, maratonistii alergand compact, in “Stafeta Rasnovului”, prin Zona istorica si turistica a Rasnovului.

Participantii au alergat in 2 probe: Cursa Populara de copii (1000 metri) si Maraton.

Traseul in proba de maraton a fost urmatorul::

Piata Unirii, str. Republicii, str. Florilor, str. Ion Creanga, Piata Unirii, Cetatea Rasnov, str. I.L. Caragiale, Trambulina de schi, , I. L. Caragiale, intersectia cu str. Mihai Eminescu, Valea Glajeriei, cabana Himalaya, intersectie Diham – Malaesti, 3 km catre Cabana Diham, intersectie Diham – Malaesti, 2 km spre Cabana Malaesti, intersectie Diham – Malaesti , cabana Himalaya, intersectie Valea Glajeriei cu DN Rasnov-Predeal, Cabana Himalaya, care a insumat in total 42,195 km.

Grupul de alergatori in proba de maraton (42,195 km.) a fost alcatuit din 16 maratonisti veniti din Japonia, Republica Moldova, Bucuresti, Adjud, Braila, Galati, Codlea, Chiajna, Rasnov, Campina, Brasov si Sighisoara. 15 dintre ei au finalizat cursa.
6 maratonisti si-au imbunatatit palmaresul, avand peste 100 de maratoane alergate: Ilie Victor (303), Hiroko Ogawa din Japonia (peste 200), Rosu Ilie (247), Simion Florin (151), Stan Turcu (101) si Cojocaru George (106).

La cursa a fost prezent Stefan-Decebal Achim, din Almasu Mare, judetul Alba, care a fost echipat in costum de dac, purtand armament specific dacilor. Steagurile istorice purtate de-a lungul timpului in cursele de maraton de catre maratonistul Ilie Rosu, au fluturat in Maratonul Zapezii, fiind purtate pe distanta de 42 de km de grupul de maratonisti in semn de respect pentru istoria Romaniei: Drapelul Romaniei, steagul dacilor, un steag al Cetatii Rasnov, steagul Comitetului Olimpic International, steagul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, steagul lui Mihai Viteazul, doua steaguri ale lui Stefan cel Mare, steagul lui Alexandru Ioan Cuza, drapelul Romaniei din timpul Regelui Carol 1, drapelul Romaniei din timpul Regelui Ferdinand, steagul de Reprezentare al Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii, un steag al lui Mihai Eminescu, steagul aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire.

 

 

Cele doua steaguri olimpice au fluturat in cursa in semn de respect pentru sportivii romani care au reprezentat tara noastra in competitiile europene, mondiale si olimpice si pentru sportivii internationali care au transmis prin sport cele mai frumoase mesaje de pace si de prietenie.

Grupul de copii participanti la Cursa Populara a fost format din elevi ai scolilor gimnaziale din Rasnov, condusi de Elena Iordache (Scoala Gimnaziala Peter Thal) si Daniela Corbos (Scoala Gimnaziala nr. 3), care au alergat pe distanta de 1 km, echipati in tricouri albastre, galbene si rosii.

Startul a fost dat din Centrul Orasului Rasnov ( Piata Unirii) de catre Presedintele Consiliului Judetea Brasov, domnul Adrian Vestea si de catre Primarul Orasului-statiune Rasnov, domnul LIVIU CALIN BUTNARIU. La start a fost prezent presedintele Asociatiei Club Sportiv Eco Alpin, domnul Vasile Dogaru, care in anul 2003 a facut parte din prima expeditie integral romaneasca, care a cucerit cel mai inalt varf din lume, Everestul.

Inainte de start s-a pastrat un moment de reculegere, pentru coloneii Aurel Cristea si Mihail Szabo, pentru sportivii care au alergat in ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, cat si pentru Generalul in Retragere Marin Dragnea, fost ministru al sporturilor timp de 11 ani, sub conducerea caruia s-a obtiinut cel mai mare rezultat al sportului romanesc, locul 3 pe natiuni, la Olimpiada de la Los Angeles.
Sosirea in cursa populara a fost in Piata Unirii iar pentru participantii din proba de maraton, la Centrul de Pregatire Montana Himalaya de pe Valea Glajeriei.
Inainte de start s-a intonat imnul Romaniei.

Premierea copiilor din cursa populara a avut loc imediat dupa terminarea cursei in Piata Unirii, iar a maratonistilor, la Cabana Himalaya.


Ilie Rosu a sarbatorit 10.000 de km de alergare cu drapelul Romaniei in 237 de maratoane oficiale.
Maratonistii au finalizat cursa dupa 5:50:01.

Grupul de maratonisti a fost alcatuit din: Ilie Victor, Braila Catalin-Doru, Rosu Ilie, Ogawa Hiroko, Donos Constantin, Simion Florin, Stan Viorel, Daraban Ana, Paun Mugur, Mezdrea Adrian, Tiba Adrian, Turcu Stan, Cojocaru George, Spataru Victor, Sarafin Dan, completat cu Vasai Mihai (18 km) si Achim Decebal-Stefan (1 km).
Concurentii au primit la final din partea organizatorilor, medalii, tricouri, diplome si produse oferite din partea Isostar si Nutrivita Romania.


Maratonistii au fost invitati dupa cursa la o masa traditionala, incheiata cu un foc de tabara.

Galeria foto si video

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori