Maratonul Siretului Adjud 2019 – Rapsodia Romana la 586 ani de aniversare


 

In ziua de 29.04.2019, in cea de-a doua zi de Paste, s-a desfasurat la Adjud (Adjudu Vechi), judetul Vrancea, cea de-a 6-a editie a Maratonul Siretului (celor doua lacuri).
In 26 aprilie 2019 s-au implinit 586 de ani de la Prima atestare documentara a orasului Adjud, vatra acestuia fiind locul in care este ampalsat astazi satul Adjudu-Vechi, locul de desfasurare a Maratonului Siretului, care face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”.


Organizatori: Clubul Sportiv Eco Alpin in parteneriat cu Primaria Municipiului Adjud, Directia pentru Sport si Tineret Vrancea, Consiliul Judetean Vrancea, Prefectura Vrancea, Consiliul Judetean Bacau si Parohia “Sfantul Nicolae” Adjudu Vechi.
Sponsori: Ilie Rosu, ISOSTAR Romania, ArtSport.ro, APIS Carpatica.
Parteneri in organizare: Primaria Homocea, Primaria Ploscuteni, Colegiul Tehnic Gheorghe Bals din Adjud;
Parteneri media: Vranceamedia, Ziarul de Vrancea, Monitorul de Vrancea, Asociatia Romana pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA), Ro Club Maraton, Revista Alerg.

Prima editie a avut loc in anul 2014, in ziua a doua a Pastelui, in Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 al capitalei si a purtat numele ‘Maratonul celor doua lacuri, de Sfintele Sarbatori de Paste”, aceasta desfasurandu-se in jurul lacurilor IOR si Titan, startul dandu-se din fata bisericii din parcul Titan, cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Daniel. Din anul 2015 acest maraton a fost mutat la Adjud, devenind o traditie, desfasurandu-se in fiecare an in cea de-a doua zi de Paste, in Municipiul Adjud si in localitatile din imprejurimi.
Maratonul Siretului (celor doua lacuri) este un eveniment unic in Romania, fiind o proba a curajului, desfasurata in cea de-a doua zi a Sfintelor Sarbatori de Paste, pe cursul Siretului Inferior, intr-un cadru natural in care pot fi admirate din alergare, bisericile si monumentele ridicate in memoria eroilor locali cazuti in cel de-al doilea Razboi Mondial, in Primul Razboi Mondial si in Razboiul de Independenta, de pe traseul competitiei: Adjudu-Vechi, Homocea, Ploscuteni, Argea, Lespezi, Costisa, cat si podul care traverseaza dinspre Adjudu-Vechi, peste raul Siret, lacul de acumulare si microhidrocentrala de la Beresti.

Competitia Maratonul Siretului este cel de-al saselea maraton din Moldova, dupa Maratonul “Pe aici nu se trece”, de la Marasesti, Maratonul Pe aici nu se trece de la Soveja si Marasti, Maratonul Stefan cel Mare de la Putna, Maratonul Recunostintei de la Oituz, Maratonul Unirii de la Focsani, toate facand parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”. Maratonul se desfasoara intre municipiul Adjud – sat adjudu Vechi, dispuse pe malul drept al Siretului si satele aflate pe malul stang al raului, traversand peste podul care uneste cele doua zone.
Maratonul are drept scop promovarea alergarii în aer liber si a unui stil de viata sanatos, concomitent cu promovarea in randul concurentilor si sustinatorilor acestora, a frumusetilor, a traditiilor si istoriei zonei turistice Vrancea, in special a imprejurimilor municipiului Adjud. Maratonul este un omagiu adus eroilor din aceasta zona care au cazut in cel de-al doilea Razboi Mondial, in Primul Razboi Mondial si in Razboiul de Independenta din anii 1877-1878.

Inainte de start, preotul bisericii Sfantul Nicolae, din Adjudu Vechi, Marian Cristea, a rostit rugaciunile de Paste, cantand “Hristos a inviat!” si i-a binecuvantat pe toti maratonistii care alearga in cadrul ciclului de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”. Startul a fost dat de catre Primarul Municipiului Adjud, domnul Constantin Armencea.

Inainte de plecarea in cursa s-a intonat Imnul Romaniei in interpretarea inregistrata a doamnei Domnica Sorescu Voicu, castigatoare a trofeului Crizantema de aur.
10 maratonisti: Stefan Salagean din Bistrita Bargaului, Catalin Braila din Galati, Stefan Lihaciu din Brasov, Constantin Donos din Codlea, Viorel Stan din Braila, Ionut Petcu din Bucuresti, Adrian Mezdrea din Sighisoara, Iulian Bejan din Bacau, Ilie Rosu din Adjud, Cristi Borcan in Bucuresti, au alergat simbolic pe traseul maratonului,

conducand stafeta de 42 de copii (Adjud, Adjudu Vechi) care a purtat din kilometru in kilometru, un drapel tricolor inscriptionat cu portretul lui Mihai Eminescu si cu versurile: “Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, Tara mea de glorii, tara mea de dor? Bratele nervoase, arma de tarie, La trecutu-ti mare, mare viitor!”, in semn de respect si de recunostinta pentru eroii de pe Valea Siretului care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru Romania.


La aceasta editie s-a alergat in 3 probe: Cursa populara de 1 km, Maraton si Maraton stafeta 42X1km;

Concurentii din proba de maraton si din stafeta au parcurs primul kilometru alaturi de concurentii inscrisi in cursa populara. Dupa primii 500 de metri de alergare, s-a ajuns la mijlocul podului de peste raul Siret, simbolul maratonului nostru, dupa care toti partricipantii au revenit in fata bisericii, unde au fost medaliati de catre Primarul Municipilui Adjud.

Ei au primit diplome, sucuri si dulciuri oferite de Primaria Municipiului Adjud si Isostar Romania.
Maratonistii au alergat peste 43 km pe traseul: Adjudu Vechi, Homocea, Ploscuteni, Argea, Lespezi, Costisa, Hidrocentrala de la Beresti, de unde au revenit la Adjudu Vechi. La trecerea prin fata monumentelor de pe traseu s-au facut scurte opriri in semn de respect si de recunostinta pentru jertfa eroilor de pe Valea Siretului.

Monumentul Eroilor din Adjudu Vechi:

Monumentul Eroilor din Homocea:

Monumentul Eroilor din Ploscuteni:

Monumentul Eroilor din Costisa:

Drapelul Romaniei, steagul dacilor, doua steaguri din timpul lui Stefan cel Mare, reprezentandu-l pe Sfantul Gheorghe, steagul lui Mihai Viteazul, steagul lui Alexandru Ioan Cuza, drapelele Romaniei din anii 1877, 1918, 1944, drapelul Uniunii Europene, steagul lui Mihai Eminescu, drapelul Romaniei cu 200 maratoane, steagul de reprezentare al Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istorie Aeronautica, steagul Romania 100, steagul cu logo-ul presedintiei Romaniei la Consiliul Europei, Steagul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, steagul Comitetului Olimpic International.

In fruntea cursei populare s-a aflat “regele” Decebal-Stefan Achim, din Almasul Mare, judetul Alba, care a alergat purtand steagul dacilor si echipament de lupta specific dacilor.

La competitie a fost prezent Stefan Salagean, profesor de istorie din judetul Bistrita Nasaud, avand in palmares peste 100 de maratoane oficiale alergate, castigator a numeroase maratoane, printre care si Maratonul Siretului, fiind insotit pe traseu de fiica sa, Stefania Salagean care a alergat in stafeta de 42X1km.

Ilie Rosu,initiatorul acestui maraton a alergat cel de-al 229-lea maraton din cariera si cel de-al 219-lea maraton cu drapelul Romaniei, insumand in total peste 9000 de km de alergare cu acesta.

Stafeta de copii 42X1km a fost condusa de domnul Petrica Nica.
La finalul maratonului maratonistii au primit diplome, medalii si cupe, dupa care au fost invitati la o masa traditionala.
Multumim Inspectoratului de Politie Vrancea, Inspectoratului Judetean de Jandarmerie Vrancea si Ambulantei Municipiului Adjud pentru participarea la cea de-a sasea editie a Maratonului Siretului, Adjud, 29.04.2019.

Galeria foto

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori