M-am nascut ca maratonist in anul primei editii a maratonului Bucuresti, alergand in proba de maraton la fiecare dintre cele 10 editii ale Maratonului International Bucuresti. Pe 14 octombrie 2018 voi lua startul pentru a 11-a oara in cursa de maraton.
Povestea acestor curse se gaseste pe blogul meu unde imi prezint in imagini sau in cuvinte emotiile din maratoane, afisand in ordine cronologica toate cursele mele.
http://www.ilierosu.ro/istoric/
In acest an la Maratonul Independentei organizat pe 10 mai 2018 in Bucuresti, am alergat Maratonul 200 cu drapelul Romaniei, maratonul 100 cu drapelul Romaniei si maratonul 50 cu steagul dacilor.
https://www.youtube.com/watch?v=0S7ukVWbMcc
Pentru a realiza aceasta performanta cu steaguri, am alergat 8 ani si 7 luni, adunand peste 8500 km de alergare cu drapelul Romaniei si peste 4250 cu steagul Uniunii Europene, peste tot in Romania, in Europa si pe toate continentele. Aventura a inceput pe 21 martie 2010, la Maratonul de la Roma, ca o Rapsodie, care s-a transformat intr-un proiect “Maratonul 200 cu drapelul Romaniei, 100 cu steagul Uniunii Europene si 50 cu steagul dacilor”, pe care mi-am propus sa il finalizeze in acceasi cursa, pana la editia a 11-a a Maratonului International Bucuresti, din anul 2018, an in care se implinesc 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Drapelele a 30 de tari si steagurile a 30 de organizatii interne si internationale au insotit drapelul Romaniei in curse, cu un indemn la miscare, la sport, la prietenie si pentru pace.
Primul maraton alergat la Bucuresti a fost cel din 2008, fiind al doilea maraton oficial din cariera. A fost si cel mai rapid de la Bucuresti, fiind alergat in 3:39:30.
In anul 2009 am alergat ultimii 500 metri cu drapelul Romaniei. La un moment dat pe ultimii 200 metri, vantul mi-a smuls drapelul de pe suportul pe care era prins, astfel incat in timp ce toti concurentii erau in sprint catre linia de sosire, eu alergam in sens invers pentru a prinde steagul luat de vant.
Din anul 2010 am inceput sa alerg cu steaguri. In 2010 am alergat cu drapelele Romaniei si Uniunii Europene si cu un mesaj impotriva violentei pe stadioane.
In anul 2011 am alergat cu 5 steaguri: 2 ale Romaniei, UE, ONU si steagul NATO, in ziua cursei fiind la Bucuresti Summitul NATO, avand pe tricou mesajul Romania-Moldova Impreuna.
In anul 2012 am alergat cu steagurile Romaniei si UE,
iar in 2013 am alergat cu drapelul Romaniei si cu steagul Echipei Steaua Bucuresti, organizand la aceasta editie in parteneriat cu MApN o expozitie cu steagurile purtate in maratoane.
In anul 2014 am alergat cu drapelul Romaniei si steagul olimpic, in semn de respect pentru sportivii Romaniei si la retragerea oficiala a campioanei olimpice Constantina Dita.
In 2015 am alergat cu drapelul Romaniei si steagul dacilor,
iar in 2016 cu drapelul Romaniei si steagul Uniunii Europene.
In anul 2017 am alergat cu drapelele Romaniei si steagul dacilor, devenind impreuna cu Victor Ilie, maratonistii care au alergat cursa de 42 km la toate editiile Maratonului International Bucuresti.
La gala Maratonului International Bucuresti, organizata la cea de-a 10-a editie a maratonului, am primit trofeul “Alergatori de cursa lunga”.
Impreuna cu maratonistii din Romania am initiat ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, organizand maratoane prin locuri istorice: Maratonul Zapezii, Dracula Maraton, Maratonul Regal, Maratonul celor doua lacuri (Siretului), Maratonul Stefan cel Mare, Maratonul Delta Dunarii, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, Maratonul Pe aici nu se trece, Maratonul Recunostintei, Maratonul Prieteniei – organizat la Plevna, in Bulgaria, prin locuri in care s-au jertfit ostasii romani in anul 1877 pentru independenta, Maratonul Independentei, Maratonul Unirii, Maratonul Dacia Pontica. Cinci dintre acestea s-au desfasurat in Bucuresti: Maratonul celor doua lacuri, Dracula Maraton, Maratonul Regal, Maratonul Independentei si Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc.
Un “maraton” important al carierei mele a avut loc in anul 2017, atunci cand una dintre fiicele mele s-a casatorit, solicitandu-mi sa “alerg” la nunta ei, in uniforma de ofiter.
In anul 2018 devin, in sfarsit, bunic.
Maratonul International Bucuresti este pentru mine un maraton care se desfasoara pentru istoria sportului romanesc si pentru istoria Romaniei. Cuvintele inscriptionate pe tricoul meu de concurs: Din dragoste pentru Romania si istoria ei, Impreuna, la Centenarul Marii Uniri! Maratonul 219 din cariera, maratonul 209 cu drapelul Romaniei, maratonul 103 cu drapelul Uniunii Europene si maratonul nr. 11 la editia nr. 11 a Maratonului International Bucuresti.