Mircea Batog din Galati– la masculin si Livia Szigyarto din Cluj-Napoca – la feminin, au castigat Maratonul Siretului.
In ziua de 13.04.2015, in cea de-a doua zi de Paste, s-a desfasurat la Adjud, cea de-a doua editie a Maratonului Siretului (celor doua lacuri).
Organizatori: Clubul Sportiv Eco Alpin in parteneriat cu Primaria Municipiului Adjud, Directia pentru Sport si Tineret Vrancea si Parohia “Sfantul Nicolaie” Adjudu Vechi.
Sponsori: UMB GRUP, VRANCART ADJUD, ISOSTAR Romania, Roman Impex, Analina.
Parteneri in organizare: Primaria Homocea, Primaria Ploscuteni, Scoala Generala Adjudu-Vechi, Scoala Generala Homocea, Scoala Generala Ploscuteni, Scoala Generala Pufesti.
Parteneri media: Digi24, Vranceamedia, Ziarul de Vrancea, Monitorul de Vrancea, Tv Atlas, Asociatia Romana pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA), Ro Club Maraton, Revista Alerg.
Maratonul Siretului (celor doua lacuri) a fost un eveniment unic in Romania, o proba a curajului, desfasurata in cea de-a doua zi a Sfintelor Sarbatori de Paste, pe cursul Siretului Inferior, intr-un cadru natural in care au putut fi admirate din alergare, atat bisericile si monumentele ridicate in memoria eroilor locali cazuti in cele doua razboaie mondiale, de pe traseul competitiei: Adjudu-Vechi, Homocea, Ploscuteni, Lespezi, Costisa, cat si podul care traverseaza dinspre Adjudu-Vechi, peste raul Siret, lacul de acumulare si microhidrocentrala de la Beresti. Din cel mai inalt punct de pe traseu, Manastirea Sihastru, s-au vazut satul Argea si raul Siret serpuind, iar dincolo de el, orasul Adjud, si, in departare, lacul de acumulare de la Calimanesti. Prima editie a maratonului s-a numit “Maratonul celor doua lacuri” si a avut loc in 2014, tot in cea de-a doua zi de Paste, in Parcul Titan din Bucuresti, in jurul lacurilor Titan si IOR, cu start din fata Bisericii Pogorarea Sfantului Duh, avand binecuvantarea Patriarhului Romaniei.
S-au aliniat la start 46 de concurenti din intreaga tara, care s-au intrecut in probele de maraton, 30 km, semimaraton si 15 km. Lor li s-au alaturat si doua stafete de copii care au alergat in proba de Stafeta 42X1km: Stafeta Pufesti, localitate de pe malul drept al Siretului, – condusa de catre inimosul director, profesorul Nicolae Damian, alcatuita din elevi din aceasta localitate, care aniverseaza in acest an, 150 de ani de la infiintarea scolii generale, si Stafeta Siret, formata din copii din scolile generale din localitatile de pe malul Siretului, prin care a trecut maratonul: Adjudu-Vechi, condusi de invatatoarea Nuta Marcuta, Ploscuteni, sustinuti de directoarea scolii – Adela Stoica si de profesoara Cristea Doina, Homocea, condusi de invatatoarea Simona Burlacu, Argea, Lesperzi si Costisa. Concurentii au avut prilejul sa alerge si sa admire frumusetile oferite de Lunca Siretului, marginita la est de Dealurile Tutovei, iar la vest de orasul Adjud. “Alearga de Paste pentru o persoana draga tie!”, un indemn adresat de organizatori tuturor participantilor, sa vina sa alerge intr-un colt de rai din Romania, despre care nici nu stiati ca exista! Cei mai in varsta dintre participanti, au fost Gheorghe Mosion, 82 de ani, din Arad si Lucia Radu, 83 de ani, din Bucuresti, ambii concurenti in proba de 21 km. Locuitorii din Adjudu Vechi i-au cazat pe concurenti la casele lor, alergatorii venind din intreaga tara: Arad, Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Braila, Galati, Bucuresti, Tecuci, Bacau, Bistrita sau Focsani.
Startul a fost dat de catre primarul municipiului Adjud, domnul Constantin Armencea. Inainte de start preotul bisericii Sfantul Nicolae din Adjudu Vechi – Marian Cristea, a savarsit rugaciunile de Paste si a adus un omagiu eroilor militarilor Armatei Romane care s-au jertfit in cele doua razboaie mondiale pe aceste meleaguri. Apoi s-a intonat imnul Romaniei. Imediat dupa start, concurentii, insotiti de 90 de copii din proba de stafeta, echipati cu tricouri albe, au traversat toti in alergare podul peste raul Siret, in lungime de 360 de metri, in semn de respect si de recunostinta pentru eroii care au luptat in cele doua razboaie mondiale. Apoi stafetele si-au continuat cursa fluturand fiecare din kilometru in kilometru un tricolor. Concurentii au trecut prin fata bisericilor din Adjudu-Vechi, Homocea, Ploscuteni, Lespezi si Costisa. La kilometrul 15, in fata manastirii Sihastru, maicutele le-au oferit copiilor din stafete oua rosii, iconite, dulciuri si bauturi racoritoare. Padurea Costisa, dealurile din jur, Microhidrocentrala, Barajul si lacul de acumulare de la Beresti au incantat privirile concurentilor. Copiii din cele doua stafete au traversat din nou impreuna podul peste Siret, fiind conduse de catre Ilie Rosu, care a alergat pentru a 104-a oara cu drapelul Romaniei intr-un maraton si pentru a 3-a oara cu steagul lui Stefan cel Mare. Sosirea a fost in fata Bisericii Sfantul Nicolae din Adjudu Vechi. La start s-a aliniat si Danut Cernat, de profesie politist, care a alergat la Adjud maratonul cu numarul 118 din cariera. Viorel Stan, din Braila, a venit la maraton impreuna cu fiul sau, inclus in stafeta Siretului, ei alergand impreuna pentru persoane dragi lor, bunicul/strabunicul , care a luptat in cel de-al doilea razboi mondial si fratele/unchiul Florinel. Remarcam prezenta sportivilor din Galati, care au castigat probele de Maraton, 30 km si semimaraton la masculin.
Mircea Batog din Galati– la masculin si Livia Szigyarto din Cluj-Napoca – la feminin, au castigat Maratonul Siretului.
Clasamentul general Maratonul Siretului.
Dupa festivitatea de premiere, concurentii au fost invitati la o masa traditionala de Paste, oferita de Parohia Adjudu Vechi.
(Eroi din Adjudu Vechi, inainte de plecarea pe front in Primul Razboi Mondial. Jumatate dintre ei nu s-au mai intors. In fiecare localitate de pe traseul maratonului am intalnit la tot pasul, monumente care amintesc de jertfa militarilor Armatei Romane in cele doua razboaie mondiale).
Acest maraton face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si pentru istoria ei”, organizate in perioada 2011-2015 de catre maratonistii din Romania: Maratonul “Pe aici nu se trece”, Maratonul zapezii, Maratonul Regal, Maratonul Recunostintei: Calugareni-Mormantul Eroului Necunoscut, Maratonul Recunostintei Rosia Montana, Maratonul Recunostintei Targu Jiu, Maratonul Delta Dunarii Sulina, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc – Bucuresti si Alba Iulia, Dracula Maraton, Maratonul Stefan cel Mare – Putna, Maratonul celor doua lacuri, toate, curse de maraton clasice si de sosea.