In ziua de 17.08.2014 s-a desfasurat “Maratonul Recunostintei”, Editia a 4-a Targu Jiu. Prima editie s-a desfasurat intre Calugareni si Mormantul Eroului Necunoscut, din Parcul Carol, Bucuresti, iar editiile 2 si 3 au avut loc la Rosia Montana, in jud. Alba.
Maratonul a fost dedicat Armatei Romane care a dat jertfa suprema in Primul Razboi Mondial, marelui sculptor Constantin Brancusi si Constantinei Dita, campioana olimpica in proba de maraton la Olimpiada de la Beijing 2008.
La ora 07.15 concurentii au intonat imnul Romaniei langa Poarta Sarutului. Startul in cele 5 probe: Cursa populara, 8 km, 15 km; 21 km si maraton a fost dat de catre campioana olimpica Constantina Dita si de Primarul Municipiului Targu Jiu, domnul Florin Carciumaru, din fata Mesei Tacerii.
Concurentii au admirat timp de cateva ore din alergare operele lui Constantin Brancusi: Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Coloana Infinitului si au adus omagiul lor Eroinei de la Jiu, Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, care a cazut eroic pe 22 august 1917 pe Dealul Secului, in judetul Vrancea. De asemenea ei au trecut prin fata monumentului inchinat lui Tudor Vladimirescu.
Campioana olimpica Constantina Dita a luat startul pe aleile parcului Constantin Brancusi, intr-o cursa populara de 1,5 km, fiind acompaniata de numerosi copii, prieteni si simpatizanti.
Maratonul face parte din ciclul de maratoane istorice: “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, fiind al 9-lea maraton din acest circuit, organizat de maratonistii din Romania in perioada 2011-2014:
“Maratonul Recunostintei”, Editia 4, a fost organizata de catre Clubul Sportiv Eco Alpin, in parteneriat Primaria Municipiului Targu Jiu, Consiliul Judetean Gorj, Directia pentru Sport si Tineret Gorj, Maratonul International Bucuresti, Asociatia Nationala Cultul Eroilor “Regina Maria”-Filiala Gorj ;
Sponsori: Isostar Romania, www.hotelanna.ro.
Toate probele s-au incheiat sub Poarta Sarutului.
Premierea a fost efectuata de Constantina Dita, primarul municipiului Targu Jiu, domnul Florin Carciumaru si de catre Ilie Rosu, vicepresedintele Clubului Sportiv Eco Alpin.
O stafeta formata din 42 de copii, baieti si fete, in mare parte fotbalisti, handbaliste si voleibaliste, a alergat pe traseul maratonului, purtand din kilometru in kilometru un tricolor care a fost la final oferit spre amintire, campioanei olimpice Constantina Dita.
In semn de pretuire pentru performantele obtinute de sportivii romani la Jocurile Olimpice, maratonistii au purtat in cursa steagul Olimpic si drapelul Romaniei, in semn de respect si de recunostinta pentru jertfele Armatei Romane in primul Razboi Mondial si pentru Constantin Brancusi, care a realizat operele sale din recunostinta pentru eroii gorjeni cazuti in Primul Razboi Mondial.
Primarul orasului a oferit doamnei Constantina Dita o placheta din partea locuitorilor municipiului Targu Jiu, pentru intreaga sa activitate, propunand ca acest maraton sa fie inclus incepand cu anul 2015 in programul de festivitati organizate cu prilejul zilei orasului. Pentru cel de-al 100-lea maraton alergat Ilie Rosu a primit o cupa din partea colegilor sai si o placheta din partea primariei Targu Jiu.
Constantina Dita si-a anuntat retragerea oficiala din activitatea sportiva la Maratonul International Bucuresti din 4-5 octombrie 2014.
La maraton Masculin a castigat Vasile Tilibasa, urmat de Florin Simion si de Mihai Pantis.
La maraton Feminin a castigat Diana Vlad.
La Semimaraton Masculin a castigat Oscar Campos din Spania, urmat de Constantin Ungureanu si de Adrian Totan.
La Semimaraton Feminin a castigat Cornelia Munteanu, urmata de Dana Ladaru si Ana Daraban.
La 15 km Masculin a castigat Florin Stanciu, urmat de Adrian Parvu si Stefan Nan.
La 15 km Feminin a castigat Corina Negoita, urmata de Corina Antimir.
La 8 km Masculin a castigat Radu-Iulian Mirea, urmat de Radu Trancau.
La 8 km Feminin a castigat Lucia Radu, fiind singura concurenta din concurs.
Cei mai in varsta concurenti au fost Gheorghe Mosion, 81 de ani, inscris la semimaraton si Luci Radu, 82 de ani, la proba de 8 km.