Maratonul Recunostintei Adjudu-Vechi, Adjud, Racoasa-Marasti, 07.07.2020, editia a 8-a

In ziua de 07.07.2020 s-a desfasurat la Adjudu-Vechi, Adjud, Racoasa si Marasti, cea de-a 8-a editie a Maratonului Recunostintei.
Primele 7 editii s-au desfasurat dupa cum urmeaza.
Prima editie a fost intre Monumentul lui Mihai Viteazul din Calugareni si Monumentul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, Bucuresti.
Editiile 2,3 si 4 s-au dsfasurat la Rosia Montana, in judetul Alba, avand ca punct de plecare si sosire, Monumentul Eroilor din Rosia Montana.
Editia a 5-a a fost la Targu Jiu, fiind un omagiu adus lui Constantin Brancusi si operelor sale (Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana fara de sfarsit) si Ecaterinei Teodoroiu (Mausoleul Ecaterina Teodoroiu). De asemenea, la aceasta editie am sarbatorit-o pe campioana olimpica Constantina Dita, care a castigat in 17 august 2008 medalia de aur in proba de maraton la Olimpiada de vara de la Beijing, China.
Editia a 6-a a fost la Oituz in judetul Bacau. Aceasta editie a fost un omagiu adus Reginei Maria si eroilor Armatei Romane care au luptat in Judetul Bacau. S-a alergat pe Dealul Cosna din Oituz, in zona Monumentului Eroilor Cavaleristi. Aceasta editie a inclus si 2 curse populare desfasurate in Targu Ocna si Onesti.
Editia a 7-a s-a desfasurat intre Targu-Ocna si Oituz, intre centrul orasului Tg. Ocna si Monumentul Eroilor Cavaleristi din Oituz, finalul fiind in fata Monumentului de pe Dealul Magura din Targu Ocna.

Cursa de maraton s-a desfasurat in jurul satului Adjudu-Vechi. Inainte de start s-a intonat Imnul Romaniei, folosindu-se o inregistrare a doamnei Domnica Sorescu-Voicu, castigatoare a concursului de muzica populara, Crizantema de Aur.

Startul s-a dat telefonic din fata Muzeului Maratonistului Ilie Rosu de catre primarul Comunei Racoasa, domnul Vladimir Paun.

S-a alergat pana la ivirea zorilor prin curtea proprie a maratonistului Ilie Rosu si prin sat. Exact la Rasaritul soarelui s-a traversat podul de peste raul Siret, care este unul dintre simbourile rezistentei Armatei Romane in Primul Razboi Mondial. S-a ajuns in alergare la hidrocentrala de la Beresti, aflata pe cursul Raului Siret, si in fata monumentului eroilor din satul Costisa. Un punct important de pe traseu a fost biserica Sfantul Nicolae din Adjudu Vechi si Monumentului eroilor din sat, unde participantii au fost binecuvantati de preotul paroh al bisericii Sfantul Nicolae, Marian Cristea.

 

Apoi s-a alergat catre Municipiul Adjud, maratonul incheindu-se in fata Monumentului Eroilor din Primul Razboi Mondial, din Municipiul Adjud. Aici maratonistii au fost intampinati de primarul Municipiului Adjud, domnul inginer Constantin Armencea, care a efectuat festivitatea de premiere, oferind medaliile in proba de maraton.
Maratonistii s-au deplasat apoi cu masina in Comuna Racoasa care are in compunerea sa satul Marasti, unde s-a dat batalia din iulie 1917 in Primul Razboi Mondial si unde se afla Mausoleul Eroilor. La Racoasa maratonistii au luat startul intr-o noua proba simbolica de 5 km, cu start din fata monumentului Eroilor din Racoasa si cu sosire in fata Mauzoleului Eroilor din Marasti, cu trecere pe sub Arcul de Triumf al Campului Istoric din Marasti.
Cursa s-a incheiat in fata Mausoleului din Marasti. Primarul Comunei Racoasa a prezentat importanta bataliei de la Marasti in istoria Primului Razboi Mondial, efectuand apoi festivitatea de premiere, oferind participantilor diplome si cupe.
In deplasarea lor, de la Adjud catre Comuna Racoasa, maratonistii au oprit in fata tuturor monumentelor de pe traseu, care amintesc de jertfa Armatei Romane in Primul Razboi Mondial. Ei au adus omagiul eroinei Mariuca Zaharia in fata monumentului de la Haret, apoi au adus omagiul eroilor din Mausoleul de la Marasesti. S-au oprit apoi la Monumentul Pe aici nu se trece de la Tisita, la Cimitirul German de la Frunzoaia, la Monumentul Eroilor de la Panciu, la Monumentul Ecaterina Teodoroiu de la Straoane si la Monumentul Infratirii Romano- Franceze de la Varnita.

Participanti:

Stefan Salagean din Bistrita Bargaului, profesor de istorie. Peste 130 de maratoane alergate, castigator a numeroase maratoane din Ciclul de Maratoane istorice, Din dragoste pentru Romania si istoria ei. A alergat cu steagul lui Stefan cel Mare de la Muntele Athos si steagul lui Alexandru Ioan Cuza.
Cristian Pop din Bistrita, profesor de geografie, castigator a numeroase concursuri la nivel national. A alergat cu steagul lui Mihai Viteazul si cu drapelul Romaniei, inscriptionat cu 200 de maratoane alergate de Ilie Rosu.
Ilie Rosu din Adjud, ofiter in rezerva, organizatorul maartonului. A alergat maratonul 251 din cariera, 241 cu drapelul Romaniei, 80 cu steagul dacilor si 9 cu steagul Regelui Ferdinand.

Galeria foto si video Maratonul Recunostintei 2020.

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori