Competitia: Maratonul “Pe aici nu se trece”, s-a desfasurat in zile de 5- 6 august 2018, pe un traseu care a leagat localitatile Soveja, Racoasa, Marasti, Varnita, Straoane, Panciu, Tisita, Doaga, limita de judete Vrancea – Galati (pod Cosmesti), Satu Nou si Marasesti, ea adresandu-se iubitorilor de alergare si impatimitilor de istorie.
Competitia “Pe aici nu se trece”, 5-6 august 2018, Editia a 8-a, a fost organizata de catre Asociatia Club Sportiv Eco Alpin in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA) Filiala Focsani, in parteneriat cu ARPIA – structura centrala, Ro Club Maraton, si Directia pentru Tineret si Sport Vrancea.
Sponsori: ISOSTAR, Artsport.ro, APIS Carpatica – PFA Achim Stefan Decebal;
Parteneri din judetul Vrancea: Consiliul Judetean Vrancea, Prefectura Judetului Vrancea, Primaria Marasesti, Primaria Panciu, Primaria Soveja, Primaria Campuri, Primaria Straoane, Primaria Racoasa, Primaria Tifesti, Primaria Adjud;
Parteneri de la Ministerul Apararii Nationale: Statul Major al Apararii, SMFT, SMFA, Garnizoana Focsani.
Alti parteneri: Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania (AORR);
Parteneri media: Revista Alerg.
Acest UltraMaraton este inclus in ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, organizate de maratonistii din Romania in perioada 2011-2018.
Maratonul “Pe aici nu se trece” a ajuns la a 8-a editie, inscriindu-se alaturi de Maratoanele Recunostintei si Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, in randul competitiilor sportive organizate in memoria militarilor Armatei Romane, care au luptat in Primul Razboi Mondial. In acest an pe 6 august 2018 se implinesc 101 ani de la batalia de la Marasesti. In semn de respect si recunostinta pentru eroii cazuti in aceste lupte, in acest an s-a desfasurat o singura proba: 100 km. Concurentii acestei probe au alergat compact si au atins aproape toate zonele in care s-au dat lupte in anul 1917 (judetul Vrancea) sau in care odihnesc eroii care s-au jertfit in acest razboi.
Numarul maxim de participanti: 10.
Puncte de pe traseu:
Ultramaraton: Mausoleul Soveja, Manastirea Soveja, Casa lui Mos Ion Roata din Campuri, Racoasa, Arcul de Triumf din Marasti, Mausoleul Marasti, Arcul de Triumf Marasti, Monumentul fratiei de arme romano-franceze din Varnita, Monumentul Ecaterina Teodoroiu din Straoane, Monumentul Eroilor din Panciu, Cimitirul German de la Tisita, Monumentul Pe aici nu se trece de la Tisita, localitatea Doaga, raul Siret, capat Pod Cosmesti, Primaria Marasesti, gara Marasesti, Monument sublocotenent Gabriel Pruncu din Marasesti, Mausoleul Eroilor Marasesti;
Inainte de start maratonistii au participat la Pasta Party oferita de Primaria Comunei Racoasa, apoi au.primit binecuvantarea calugarului de la Schitul Soveja.
Startul a fost dat in ziua de 05.08.2018 dupa lasarea intunericului, orele 22.12, din interiorul Mausoleului de la Soveja. S-a intonat imnul Romaniei. Concurentii au ajuns in jurul orei 02.00 in fata Mausoleului de la Marasti, apoi la 02.40 la Monumentul Eroilor din Racoasa. In jurul orei 04.00 au fost la Monumentul Infratirii de la Varnita, unde au adus omagiul lor militarilor romani si francezi, care au luptat impreuna in aceasta zona. La ora 05.15 au fost la Monumentul Sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu de la Straoane, iar la orele 06.45 in fata Monumentului Eroilor din Panciu.
In jurul orelor 8.15 au ajuns la Cimitirul German, iar in la 08.45 au fost in fata Monumentului “Pe aici nu se trece” de la Tisita, unde li s-a alaturat Stafeta Pe aici nu se trece, din municipiul Adjud si Adjudu-Vechi, condusa de cpt. rz. Petrica Nica.
La orele 10.00 au fost la Doaga, iar la 10.30 au fost pe malul Raului Siret, unde au aprins torta pe care au predat-o unui grup de copii din Adjud si Adjudu Vechi, judetul Vrancea, care au purtat-o, aducand omagiul militarilor romani care au scris una dintre cele mai frumoase pagini de istorie ale Primului Razboi Mondial, respingand atunci in camasi, atacul trupelor germane.
La ora 11.00 ei au traversat pe sub Podul de la Costesti, in directia Satu Nou ajungand la 12:30 in fata Primariei Marasesti. La 12:40 au fost la Gara Marasesti, unde s-au dus lupte grele in Primul Razboi Mondial si in fata Monumentului sublocotenent Gabriel Pruncu, iar la orele 13.00 in fata Mausoleului de la Marasesti.
Multumim oficialitatilor din judetul Vrancea care ne-au sprijinit in organizarea acestei competitii. Pe toata durata competitiei o masina a Politiei Romane ne-a asigurat securitatea in timpul deplasarii, atat pe timp de noapte, cat si pe timp de zi. Multumim Inspectoratului Judetean de Politie Vrancea pentru sprijinul acordat.
Participantii au fost urmatorii:
Moldoveanu Alexandru – Braila
Victor Ilie – Braila
Margarit Costel – Braila
Braila Catalin Doru – Galati
Simion Florin – Dudu
Hotnog Ciprian – Panciu
Stan Viorel – Braila
ROSU ILIE – Adjud
Dan Florica – Braila
Turcu Stan – Bucuresti
Concurentii au alergat grupat, oprindu-se in fata monumentelor si mausoleelor de pe traseu unde au aprins torta Reintregirii Neamului Romanesc.
Distanta reala a fost de 90 de km fiind parcursa de 9 dintre concurenti. Braila Catalin Doru a alergat ultimii 50 de km din competitie.
Cel mai tanar concurent: Ciprian Hotnog, student la Academia Fortlor Terestre din Sibiu;
Cel mai in varsta concurent: Stan Turcu: 70 de ani;
Cel mai experimentat concurent: Victor Ilie, peste 260 de maratoane alergate;
Florica Dan a fost singura femeie participanta;
Ilie Rosu a alergat cu 2 drapele ale Romaniei si cu steagul lui Stefan cel Mare din Primul Razboi Mondial;
La final concurentii au primit medalii, diplome si cupe.
http://www.ilierosu.ro/ultramaratonul-de-100-km-pe-aici-nu-se-trece-05-06-august-2018-editia-8/
Comitetul de initiativa si de organizare:
-col.rez.Ilie Rosu, tel: 0762 66 99 69; e-mail: ilierosu@gmail.com
-cpt.cdor. rez. Iulian Basturea, tel: 0745595158; e-mail arpiafocsani@yahoo.com;
– Vasile Dogaru tel 0762 201 999, 0737 124 149, cabanahimalaya@yahoo.com
Adunarea participantilor la Mausoleul Marasesti (video)
Imnul Romaniei si Startul in competitie – Mausoleul de la Soveja (video)
Sosirea concurentilor la Marasti, Racoasa si Varnita (video)
Sosirea concurentilor la Monumentul Ecaterinei Teodoroiu din Straoane(video)
Sosirea concurentilor la Monumentul eroilor din Panciu(video)
Sosirea concurentilor la Cimitirul German (video)
Sosirea concurentilor in fata Monumentului Pe aici nu se trece de la Tisita (video)
Sosirea concurentilor pe malul Siretului unde a avut loc batalia camasilor albe (video)
Sosire la Mausoleul Marasesti (video)
Confesiuni pe scarile Mausoleului Marasesti (video)
Festivitatea de premiere (video)