Sangeorzan Lazar din Oradea, a castigat Maratonul Recunostintei, Editia a treia, 27.07.2014, Rosia Montana
In ziua de 27.07.2014 s-a desfasurat la Rosia Montana, Editia a 3-a a Maratonului Recunostintei. Maratonul face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, aceasta editie fiind dedicata eroilor Armatei Romane care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial, zonei istorice si cadrului natural de la Rosia Montana si Constantinei Dita, care a devenit campioana olimpica in 17.08.2008, la Olimpiada de la Beijing.
In aceasta zi localitatea Rosia Montana a fost dis de dimineata readusa la viata, atat de freamatul copiilor comunei, de alergatorii care s-au inscris la competitie si de locuitorii celor doua sate prin care a trecut maratonul, Gura Rosie si Rosia Montana, cat si de turistii aflati in zona, in special studenti. Ei au dat o mana de ajutor organizatorilor, fiind pentru cateva ore in postura de competitori, voluntari sau spectatori.
Organizator: Clubul Sportiv Eco Alpin in parteneriat cu Asociatia PachaMama Romania si Primaria Rosia Montana.
Sponsor: Isostar Romania
Parteneri: Consiliul Judetean Alba, Directia pentru Tineret si Sport Alba, Revista Alerg si Ro Club Maraton.
Startul s-a dat din fata Monumentului Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial, sosirea si premierea desfasurandu-se in acelasi loc.
Inainte de start preotul bisericii crestin ortodoxe din comuna a savarsit o slujba in memoria eroilor din Muntii Apuseni, cazuti in luptele celor doua razboaie mondiale.
Un preot, un politist si un medic pensionar din comuna, impreuna cu reprezentantul Directiei pentru Sport si Tineret, profesorul Dan Susa, au dat startul in cursa.
La maraton masculin a castigat Sangeorzan Lazar.
La semimaraton masculin a castigat Niculi Bogdan Alin, iar la feminin Nicoleta Papara.
La 10 km masculin a castigat Navadaru Cosmin, iar la feminin Alexandra Vlad.
Stafeta de copii a comunei Rosia Montana, formata din copii ai satelor din jur, cei mai multi fiind din zona cea mai saraca a comunei, din satul Daroaia, a alergat pe traseul maratonului, purtand in cursa un tricolor. Ei s-au alaturat celorlalti copii din Romania care au fluturat tricolorul in cursele de maraton stafeta 42X1 km: Maratonul Delta Dunarii- Sulina, Maratonul Zapezii-Rasnov, Maratonul Stefan cel Mare-Putna, Maratonul celor doua lacuri-Bucuresti, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc-Alba Iulia.
Cum s-a nascut Stafeta de copii 42X1km
Drapelul Romaniei si steagul de reprezentare al Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA) au fluturat 42 de km in semn de respect si de recunostinta pentru eroii Armatei Romane care si-au dat viata in aceste locuri.
Cel mai in varsta participant a fost Gheorghe Mosion, din Arad, care a alergat in proba de semimaraton, iar cel mai tanar participant din proba de stafeta a avut varsta de 5 ani.
La final toti participantii au primit diplome si medalii din partea organizatorilor maratonului si Directiei pentru Sport si Tineret Alba, iar castigatorii fiecarei probe au primit cupe.
Constantina Dita a primit simbolic din partea participantilor numarul de concurs 400, primul numar de concurs din proba de maraton, un tricou si o medalie a maratonului Recunostintei, care are inscriptionat pe ea Monumentul Eroilor din Rosia Montana, pe Zeita Victoriei aflata pe soclul Monumentului Victoriei de la Tisita si textul “Spuneti Da Drepturilor Naturii”, care ii vor fi inmanate personal la Maratonul Recunostintei, Editia a 4-a, 17.08.2014, Targu Jiu, exact in ziua in care se vor implini 6 ani de la Marea Victorie de la Beijing.
Comitetul de organizare: Ilie Rosu, Vasile Dogaru si Alexandra Postelnicu
July 29th, 2014 la 2:27 pm
Forte frumos mi-a placut