In ziua de 24 ianuarie 2020 a avut loc in Municipiul Focsani cea a de-a 4-a editie a Maratonului Unirii care face parte din Ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”.
Organizatorul evenimentului a fost Asociatia Club Sportiv Eco Alpin in parteneriat cu Primaria Municipiului Focsani, cu sustinerea Consiliului Judetean Vrancea, Prefecturii Vrancea, DJST Vrancea si a primariilor Campineanca, Vartescoiu, Odobesti si Adjud.
Evenimentul a fost sustinut si de Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania (AORR), Asociatia Nationala Cultul Eroilor “Regina Maria” si Garnizoana Focsani.
Aceasta editie a avut un caracter simbolic, desfasurandu-se la 161 de ani de la Unirea Principatelor. Lungimea traseului a fost de 42 de km, alergandu-se pe granita existenta la 1859, intre Moldova si Muntenia. Maratonistii au alergat compact de-a lungul Raului Milcov, pana in fata Monumentului Eroilor din orasul Odobesti, unde au intors si au revenit in Focsani, in zona Parcului Cotesti, unde au continuat cursa in jurul parcului, pana la startul in Cursa populara de 1 km, cele doua probe fiind incheiate in Piata Unirii din Focsani. In cursa, in semn de respect pentru istoria Romaniei si a sportului romanesc, au fluturat in maraton, drapelul Romaniei, un steag al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, steagul dacilor, 2 steaguri ale lui Stefan cel Mare, steagul lui Mihai Viteazul, drapelele Romaniei din perioada Regelui Carol I si Regelui Ferdinand, steagurile Comitetului Olimpic International si Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, steagul de Reprezentare al ARPIA, steagul lui Mihai Eminescu si drapelul Romaniei cu 200 de maratoane.
In proba de maraton au participat: Rosu Ilie din Adjud, Hiroko Ogawa din Japonia, Stefan Salagean din Bistrita Bargaului, Braila Catalin-Doru din Galati, Stan Viorel din Braila, Ionut Petcu din Bucuresti si Donos Constantin din Codlea.
Acestia au fost insotiti pe traseu de o stafeta alcatuita simbolic din copii veniti din cateva regiuni istorice romanesti de dinainte de anul 1859: Moldova, Muntenia, Transilvania si Basarabia.
La km 41 s-au alaturat grupului de maratonisti, 42 de copii din Focsani, Adjud, Adjudu-Vechi, Vartescoiu, Cimpineanca, Bistrita Bargaului si din Republica Moldova, care au parcurs distanta de 1km din cadrul Cursei Populare.
Ilie Rosu din Adjud a alergat maratonul 246 din cariera si 236 cu drapelul Romaniei, atingand 10.000 de km de alergare cu acesta.
La startul competitiei a fost prezent Stefan-Decebal Achim, din Almasu Mare, judetul Alba, care a fost echipat in costum de dac, purtand armament specific dacilor, acesta finalizand cursa populara.
Hiroko Ogawa din Japonia si Stefan Salagean au fluturat in cursa steagul Comitetului Olimpic International si steagul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, in semn de respect pentru sportivii care vor participa in 2020 la Olimpiada de vara de la Tokio din Japonia.
Scolile Gimnaziale din judetul Vrancea: Vartescoiu, Cimpineanca, Adjud, Adjudu Vechi, Scoala Gimnaziala Nuseni (judetul Bistrita Nasaud) si Liceul “Vlad Iovita” din Republica Moldova, au primit diplome, medalii si cupe.
Participantii au adus un omagiu romanilor care au infaptuit Unirea de la 1859, alergand pe distanta de 42 km de-a lungul raului Milcov, pe care l-au traversat de mai multe ori.
La sosirea in Piata Unirii participantii au trecut prin fata Monumentului Unirii, ajungand simbolic la Borna de hotar existenta inainte de 1859, care despartea Moldova de Muntenia, fiind aplaudati apoi de locuitorii Municipiului Focsani, in frunte cu Primarul localitatii, domnul Cristi-Valentin Misaila, care a efectuat Festivitatea de premiere, in care alergatorii au primit diplome, medalii sau cupe.
Dupa ce a fluturat in timpul cursei de maraton, fiind purtat de Ilie Rosu, steagul lui Alexandru Ioan Cuza a fost inmanat pe ultimul kilometru, unui copil din satul Adjudu Vechi, care a intrat simbolic in Piata Unirii, fluturandu-l in semn de respect pentru unirea pe care a realizat-o generatia lui Alexandru Ioan Cuza si ca o binecuvantare, vestind ca s-a nascut o noua generatie de romani, care va duce mesajul de dragoste pentru Romania mai departe.
Hiroko Ogawa a primit un buchet de flori din partea focsanenilor, fiind premiata alaturi de Salagean Stefan si Ilie Rosu, de catre Primaria Municipiului Focsani pentru intreaga activitate sportiva.
Apoi maratonistii au fost felicitati de Prefectul Judetului Vrancea, domnul Gheorghita Berbece, care a oferit copiilor din partea Institutie Prefectului, dulciuri, fructe si bauturi racoritoare.
Startul a fost dat la ora 08.00 din Piata Unirii de catre comandor rez. Ioan Vaetus, presedintele filialei Vrancea a ARPIA si de Stefan-Decebal Achim din Almasu Mare, judetul Alba.
La start a fost prezent domnul cdor.rez. Iulian Basturea, presedintele Filialei Vrancea a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor “Regina Maria” si o delegatie din Republica Moldova condusa de Mr.rez. veteran de razboi Valeriu Vladimirov.
La sosirea din maraton am fost intampinati de domnul col.rez. Viorel Balla, vicepresedintele Filialei Vrancea a AORR. Inainte de start maratonistii s-au prins in Hora Unirii, apoi au intonat imnul Romaniei.
Pe podul de peste Raul Milcov, ce leaga localitatile Campineanca si Petroasele, pe drumul de intoarcere, maratonistii s-au prins in Hora Unirii.
Tot pe pod s-a pastrat un moment de reculegere pentru maratonistul Vasile Iordache, care a alergat in ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”.
Multumim Inspectoratului Judetean de Politie Vrancea si Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vrancea pentru asigurarea deplasarii in conditii de securitate a maratonistilor pe intregul traseu.
Copiii participanti la eveniment, au fost condusi de prof Laurentiu Bosnea-Scoala Gimnaziala Vartescoiu, prof. Violeta-Mihaela Lemnaru-Scoala Gimnaziala Ioan Cimpineanu din Campineanca si cpt.rez. Petrica Nica – Municipiul Adjud, sat Adjudu-Vechi.
Multumim Primariilor Campineanca si Vartescoiu care au organizat cate un punct de hidratare si de revitalizare la trecerea prin localitati, Primariei Municipiului Adjud pentru transportul copiilor la competitie, ARPIA Focsani si Decebal Stefan Achim, care au asigurat suportul logistic al maratonului si Colegiului Tehnic “Valeriu D. Cotea” din Focsani pentru suportul acordat.
1.Galeria foto Maratonul Unirii 24 ianuarie Focsani
2. Onor eroilor care au infaptuit Unirea de la 1859
4. Hora Unirii in Piata Unirii Focsani
7. Moment de reculegere pentru fostul maratonist Vasile Iordache
8. Hora Unirii Raul Milcov Comuna Campineanca
9. Monumentul Eroilor Orasul Odobesti
10. Maratonul Unirii, ultimul km Bd. Unirii
11. Maratonul Unirii la Borna de hotar din Piata Unirii
13. Premierea copiilor participanti la cursa populara si stafeta Unirii
14. Festivitate de premiere maratonisti
15. Prezentarea Maratonului Unirii la Institutia Prefectului Judetul Vrancea
Arhiva: