Maratonul Regal – de la vis, la realitate

Este data de 10.05.2012.

Cum s-a nascut maratonul regal

Ideea organizarii acestui maraton s-a nascut imediat dupa incheierea Maratonului  zapezii. Ea a venit din partea a doi braileni, Victor Ilie, maratonistul cu cele mai multe maratoane alergate din Romania, si a doamnei doctor Lacramioara Cristea. Victor care alergase aproape toate maratoanele prion lume, isi dorea un maraton inedit. Au subscris la ea mare parte dintre maratonistii care au alergat  la -13 grade, pe zapada si au traversat de 2 ori Cetatea Rasnov, aducand in mod simbolic simbolic Antarctica in Romania. Ne propusesem sa il intalnim la finele maratonului pe Majestatea Sa Regale Mihai.  Asa a inceput povestea acestui maraton. O mare provocare, careia am simtit ca pot sa-i fac fata. Intamplator sau nu, toate usile au inceput sa se deschida, iar atunci cand lucrurile pareau ca se blocheaza, apareau oameni noi care ne netezeau drumul. Am inceput intr-un mod cat mai simplu, schimband e-mail-uri cu Casa Regala. Dupa aproape o luna de zile am fost invitat la Palatul Elisabeta. Intre timp Asociatiile pe care ma bazam in organizarea maratonului, s-au detasat discret, ramanand fara sustinerea unei Personalitati Juridice.  Trebuia ca in timp scurt sa gasesc un partener.  Asa a aparut Daniel Lixandru si Asociatia Corporeanima, altfel poate ca maratonul ar fi ramas doar un vis.

Maraton cu doua starturi

Am planificat primul start  la 08.00, maratonistii, iar pe cel de-al doilea la 10,30, semimaratonistii. Ce ne-a determinat sa luam aceasta decizie? In primul rand pentru ca toti concurentii din cele doua probe  sa treaca linia de sosire cam in acelasi timp si pentru a participa impreuna  la festivitatea de premiere. Dar a mai fost un motiv. Traditional, concurentii din cele doua probe pleaca de regula  in acelasi start. Semimaratonistii termina primii, iar atentia este indreptata doar spre acestia, in timp ce maratonistii mai au de  parcurs inca 21 de km, fiind considerati de publicul spectator “ultimii oamenii”. Am dorit ca acest lucru sa nu se intample si am facut in asa fel, incat  pe poarta Palatului Elisabeta primul concurent care termina cursa, sa fie un maratonist. Recunosc ca pentru a realize acest deziderat am fi fost in stare sa impingem cursa de semimaraton chiar si  spre ora 11.

De ce Maraton Regal

Asa cum am botezat in trecut si celelalte trei maratoane, Maratonul Pe aici nu se trece, Maratonul Reintregirii neamului romanesc, Maratonul zapezii, am fost nasul si acestui maraton, spunandu-i  simplu, Maratonul regal, ceea ce a si fost  de la inceput, pana la final.

Maratonul regal-Mandrie, Identitate, Continuitate, Traditie

46 maratoane alergate, 46 de tricouri personalizate! Pentru Maratonul regal am ales ca mesaj cuvintele: “Mandrie, Identitate, Continuitate, Traditie”, la care am adaugat cuvantul Impreuna. M-am regasit in interiorul lor. Sunt cuvintele pe care le-am gasit pe spatele unei fotografii cu Majestatea Sa Regele Mihai si care spuneau ca Regalitatea in Romania ineamna Mandrie….  De fapt asta a si fost acest maraton: Mandrie, Identitate, Continuitate, Traditie.

Maratonul regal s-a dorit a fi:

-o actiune sportiva care sa reimprospateze memoria opiniei publice din Romania asupara contributiei Casei Regale la dezvoltarea Romaniei.

-o intalnire simbolica cu istoria Romaniei.

-o intalnire la finele unei probe de maraton, intre maratonisti, pe de o parte, un mare maratonist al istoriei Romaniei, majestatea sa Regele Mihai, iar pe de alta parte, maratonistii care alearga distanta de 42 km. Desi aceasta intalnire directa nu a fost posibila, am avut onoarea sa avem trei intalniri de 5 stele cu membri ai Casei Regale, startul maratonului, festivitatea de premiere si Garden Party, de unde Majestatea Sa Regele Mihai si Familia Regala, ne-au salutat. Poate ca fiecare dintre noi ne spuneam: Pe mine ma  salutat acum REGELE!

-o intalnire cu Istoria Romaniei, cu Arcul de Triumf, un omagiu adus romanilor care au luptat in primul razboi mondial si cu romanii care au realizat Marea Unire. A fost o trecere pe sub Arc in semn de recunostinta si de respect pentru istoria noastra. Acolo, sub Arcul de Triumf se afla multa istorie, scrisa si legata de  Romania si de regalitate. Aici sunt maratoanele noastre Maratonul Pe aici nu se trece si Maratonul reintregirii neamului romanesc.Pentru a afla mai multe nu trebuie decat sa alergi, sa citesti mai mult, sa faci sport, miscare si sa iubesti Romania!

Initial am propus ca acest maraton sa se desfasoare la Savarsin, dar a fost preferata locatia Bucuresti, obtinand mult mai mult decat ma asteptam.

Start Regal

Casa Regala, prin Alteta Sa Printul Radu ne-a dat startul. Ca la toate maratoanele noastre istorice, inainte de start am cantat imnul Romaniei. Doar la acest tip de maratoane  se canta la noi in tara imnul Romaniei. Insist pe acest lucru  inainte de a ma implica in organizarea unui maraton. Respecta si vei fi respectat! Iar eu o fac intr-o dubla calitate, de concurent si de organizator.

Trecerea pe sub Arcul de Triumf

Nu-i usor sa obtii o aprobare in acest sens.  Am avut insa norocul sa intalnesc la primarie niste oameni inimosi si deschisi. Lor le-am explicat cat de putini maratonisti are Romania si ca acest sport trebuie incurajat. Suntem campioni olimpici, o avem pe Constantina Dita, care a demonstrat ca niciodata nu este prea tarziu sa iti indeplinesti un vis. Cel mai tare mesaj pe care l-a transmis aceasta mare doamna Romaniei, a cam fost uitat. Noi insa n-am uitat. Victoria ei a incurajat acest sport, cat mai multi romani isi doresc sa alerge un maraton. Monumentul acesta dispus in centrul Bucurestilor, trebuie pus in valoare si desfiintate lanturile care il inconjoara. Am unit astfel maratoanele noastre istorice trecand pe sub acest Arc, din dragoste pentru Romania. Ne-am gandit insa cand am trecut si la campioana noastra olimpica si la toti colegii nostri care nu au putut fi prezenti la startul cursei.

Festivitate de premiere la Palatal Elisabeta

De mult timp  maratonistii amatori din Romania nu au fost atat de onorati. Familia Regala,  prin Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare, i-a  felicitat pe castigatori si s-a fotografiat cu eroiii Maratonului Regal. Prezenta la festivitate a presedintei Federatiei Nationale de Atletism, marea noastra campioana, doamna Gabriela Szabo si a domnului Cristian Topescu, au transformat festivitaea intr-un adevarat Regal. Toti ne-am simtit  pe podium, iar  Gheorghe Mosion, din Arad, 79 ani, a prins cel mai inalt podium din viata lui, fiind premiat de Casa Regala pentru perseverenta si curajul lui. M-am simtit tare mandru pentru ca am avut inspiratia sa il invit la Maratonul de la Cluj Napoca .

Garden Party

Concurentii au avut ocazia la final sa il vada la balcon pe Majestatea Sa Regele Mihai. Echipati in tricourile noastre tricolore, cu medalia la gat, am fost admirati de cateva mii de invitati. Suntem o particica din sportul de masa romanesc, pe care incercam sa  il promovam, cum ne pricepem noi mai bine.  Este inposibil ca invitatii din strainatate sa nu fi observat ca  …Romania alearga.  Pe scurt, Garden Party a insemnat: intalnirea cu: Familia Regala, personalitati, diplomati, miting aerian, concert, maratonisti, fanfara militara, costume si  palarii de epoca,  garda palatului, stegulete tricolore, Romania, diversitate,    istorie, recunostinta si respect. Si mai pe scurt, Garden Party a fost: Mandrie, Identitate, Continuitate, Traditie. Fotografiile de final cu drapelul regal, cu cei care au  generat acest eveniment unic in Romania: copiii doamnei Lacramioara Cristea, sustinatoarea noastra de la Braila si Victor Ilie,  au incheiat Regalul.

 

 

Primul maraton organizat intr-o zi lucratoare

Era cat pe ce ca acest maraton sa fie dus intr-o zi de 12 sau 13 mai. Ne-am dat imediat seama ca n-ar mai fi fost impactul pe care il oferea ziua de 10 mai. Desi initial acceptasem impreuna cu Daniel, ne-am pus de accord si am adus lucrurile pe fagasul normal,  am insistat pe  10 mai, si s-a decis: Maraton regal- 10 mai. Va vom mai oferi o premiera  la Maratonul Pe aici nu se trece, intr-o zi de luni, pe 6 august, cand se implinesc 95 de ani de la batalia de la Marasesti. Nici nu ganditi ce va fi atunci!

Medalie si tricou deosebite

A fost munca lui Daniel, inscriptionand  pe tricourile lui tricolore, cu care a alergat in toata lumea, stema casei regale si Arcul de Triumf. Pe medalie aceleasi insemne. Toata lumea isi doreste astazi un tricou si o medalie de la acest maraton, atat de reusite au fost,  incat unii din prietenii  nostri de etnie maghiara, maratonistii din centrul tarii, mi-au solicitat tricouri de la Maratonul Regal, ca sa alerge cu ele in concursuri internationale.

Echipa Maratonului regal

Meritul organizarii acestui maraton nu poate fi atribuit numai unei singure persoane sau organizatii. Acest maraton l-a organizat ROMANIA!
Echipa Maratonului Regal s-a numit: Casa Regala a Romaniei, Corporeanima, OMNIASIG, Dental Implant, Best Broker, Fabrica de Steaguri, ISOSTAR, Federatia Romana  de atletism, Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, Asociatia Running Club Bucuresti, Alerg, Cariere on line, National Magazin, Liber in miscare,  Think Outside The Box, si nu in ultimul rand, Ilie Rosu, sustinut de  maratonistii din Ro Club Maraton, si angajatii Casei Regale, doamna Sandra Gatejeanu si domnii Ion Tuca si Alexandru Oprean.
Si daca am continua am mai putea mentiona voluntarii de la Asociatia Oxygen, masina de transport de la Sagita International, arbitrii de la Federatia Romana de Atletism, inimoasa echipa de la Corporeanima, omul care a facut diplomele….

Maratonul regal-maraton international

Am fost onorati de prezenta la start a unor concurenti din Japonia, Republica Moldova si Ucraina. Ei au facut ca prima editie a maratonului sa fie internationala.

Regal si pentru mama mea

Mama mea, Marita, a implinit 87 ani, pe 9 mai. N-am uitat acest lucru si am inclus-o in acest Regal, avand un motiv in plus ca sa ma incapatanez ca acest maraton sa iasa. La multi ani mama mea, acesta a fost cadoul meu la aniversarea zilei tale de nastere!

Maraton Regal-cu frati, tati,  fii si bunici

La acest maraton au fost prezente doua familii,  tata si fiu, doi frati,   iar doi concurenti au avut varsta peste 70 de ani.  La maraton – binecunoscutul Ioan Constantinescu, din Ploiesti,  impreuna cu fiul sau Philippe Constantinescu. La semimaraton  Dorinel Margauan si Daniel  Margauan,  din Timisoara. Doi concurenti inscrisi in proba de  semaraton cu  varsta peste 70 de ani: Gheorghe Mosion – 79 ani si  Costica Ciriteanu, de 72 ani. Fratii Lupu au alergat impreuna in proba de semimaraton.

Maraton cu drapelul Romaniei si steagul regal

Pentru mine, Ilie Rosu,  a  fost cel de-al 36-lea maraton cu drapelul Romaniei. Am facut cu acest drapel turul continentelor in cadrul proiectului “Granitele nu sunt limite”, ducandu-l alaturi de drapele UE, ONU si tarilor gazda la Dubai (EAU), Marrakech (Maroc),  Atlanta (SUA), Santiago de Chile (Chile) si Rotorua (Noua Zeelanda), avandu-i atunci parteneri pe Viorica Gabrian si Daniel Lixandru. L-am fluturat aproape in toate maratoanele din Romania, de la Miercurea Ciuc, la Bucuresti , Sighisoara si Marasesti, traversand cu el Apusenii si Piatra Craiului, prin munti si prin vai. L-am fluturat  la marile maratoane din Europa la Roma,  Bruxelles, Luxemburg, pe muntele Olimp, la Atena, Lisabona, Moscova, Paris, Torino, Belgrad sau  Bucuresti. L-am facut partener in curse cu steagurile UE, ONU, NATO si tarilor gazda pe unde am alergat. Spectatori si concurenti din intreaga lume l-au apaludat. Era timpul ca acest drapel sa treaca si pe sub Arcul de Triumf.
I-a tinut companie in cursa steagul Regal. Daca la celelalte maratoane istorice am dus in curse steagul de reprezentare al unei asociatii de aviatori militari, Asociatia Romana de Reprezentare , Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA), astazi am simtit ca steagul regal este cel mai potrivit sa fluture de 10 mai, alaturi de drapelul Romaniei. Ceea ce m-a bucurat mult este faptul ca mare parte din colegii mei maratonisti se asteptau sa duc acest steag in cursa, incurajandu-ma permanent pe timpul acesteia.  Ne-am intersectat de multe ori pe aleile parcului Herastaru,  strigatele si indemnurile lor, hai Ilie,  au fost energizantul de care aveam nevoie. Din data de 07.04 am alergat semimaratonul de la Brasov, au urmat maratonul de la Paris, maratonul de la Cluj Napoca, maratonul de la Moieciu, Maratonul Regal  fiind al 4 lea maraton, alergat in mai putin de o luna de zile. La ora la care scriu aceste randuri, la doar doua zile dupa Maratonul Regal, un alt vis s-a implinit, devenind campion National in proba de  21 km,  alergare pe sosea la Pitesti, la categoria mea de varsta.

Ce mai asteptam de la Maratonul Regal

O  deplasare in coloana a maratonistilor pe acelasi traseu  pe care s-au deplasat pilotii imediat dupa  acrobatie.

La multi ani Casa Regala!

Un regal tocmai s-a incheiat! Onor si Respect Casei Regale! La multi ani Majestatii Sale Regele Mihai! Admiratie pentru concurentii, care au alergat de 10 mai, pentru Romania, pentru intalnirea cu Istoria Romaniei. Recunostinta si Respect pentru romanii care au luptat pentru infaptuirea Marii Uniri! La multi ani Casa Regala!

Romania, oriunde te-ai afla, urmeaza-ne nu te lasa!

Rezultate

Video:

1. Startul 2. Arcul de Triumf      3. Maraton cu drapele pe umeri         4. Maraton Regal la 79 de ani

5. Un medic printre medaliati     6. Maratonul Regal-interviuri de pe campul de lupta al maratonului

7. Garden Party

 

 

4 Raspunsuri

  1. adina savu spune:

    Frumos scris, Ilie!
    M-ai impresionat :).

    Traiasca Majestataea Sa Regele si Familia Regala, mare bucurie pentru noi toti a fost aceasta zi..si am impresia ca va fi un maraton mult asteptat de acum inainte!

    Mult succes si sanatate!

  2. Lacramioara spune:

    Am citit si am simtit ca traiesti inca cu intensitate bucuria,mandria,satisfactia implinirii unui vis si reusita acestui maraton ce multi il credeau de nerealizat!Am vazut fotografii pe Blogul tau,dar si a Principelui Radu Duda,pentru care am un deosebit respect si ca sa completez
    colectia de fotografii iti voi trimite pe e-mail cateva fotografii dragi mie in care Tu,nora mea Sandra si fiul meu Dragos sunteti imbratisati si multumiti de reusita zilei de 10 MAI 2012!Cu drag Dr Lacramioara Cristea

  3. Costel Terpesel spune:

    Felicitari Ilie,aceste manifestari sint extraordinare si readuc in memoria romanilor ce a insemnat monarhia pentru Romania,numai asa vor afla toti romanii ce a realizat monarhia culminind cu realizarea unei Romanii moderne,respactate in Europa si Romania Mare cind s-a unit roman cu roman si sa le compare cu ce a facut Republica.

  4. Florin Simion spune:

    http://florinsimion.com/blog/maratonul-regal-10-mai-2012/

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori